PÈSOLS

Com són?

És una planta de la família  de les lleguminoses. Mesuren de 0,5 m. a 1’2 m. Tenen flors blanques, solitàries o agrupades en dos. Les tiges són enfiladisses.

Què ens mengem?

Ens mengem el fruit. Les tavelles cobreixen els fruits, els futurs pèsols.

Què aporten a la nostra alimentació?

Ens aporten vitamina A i C, sals minerals, potassi, ferro, zinc i àcid fòlic. És l’aliment més ric en vitamina B1 i té un 5% de fibra.

Procés de creixement i calendari

Van fer la plantada a finals de març, a partir de les llavors. Vàrem marcar amb petites canyes on era la llavor per regar-les millor. Els primers dies no vàrem observar cap canvi, però al cap de poc temps el creixement va ser espectacular. Ha calgut posar-hi canyes i anar-les lligant a la Ara, a mitjans de juny, vàrem fer la gran collita de pèsols. Per cert, eren boníssims!

Una mica d’història

El fet de menjar els pèsols tendres és molt modern, antigament els pèsols es deixaven assecar i així duraven tot l’any, per menjar s’havien de tornar a rehidratar com ara fem amb els cigrons, les mongetes o molts llegums. És per això que la protagonista del conte “La Princesa i el Pèsol” quan li posaven el pèsol sota el seu matalàs el notava, es tractava d’un pèsol sec i dur…

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Menú

Pèsols ofegats amb cansalada

Ingredients

  • cansalada
  • pèsols
  • botifarra negra
  • alls tendres
  • ceba tendra
  • brou

Elaboració

En una cassola posem l’oli i la cansalada. Deixem sofregir bé fins que sigui rosseta i li afegim la ceba i all tendre tallat a juliana. Remenem bé, afegim els pèsols, sal i una mica de brou fet bullint les tavelles del pèsol.

Ho tapem hermèticament (posant un plat fondo a sobre amb una mica d’aigua freda, això farà que el vapor de sota es condensi i torni a caure a dins de l’olla).

Quan ja gairebé sigui cuit hi afegim la botifarra negra tallada a trossets i ho rectifiquem de sal. Acabem de coure i ja ho tindrem llest.