Com són
Pertany a la família de fabeacae. És una planta herbàcia i robusta. Pot passar del metre d’alçada. Fulles pinnades en punta. Flors allargades d’un color blau, la corol·la és blanca o rosada amb taques negres.
Que ens mengem
Ens mengem el seva llavor, la fava.
Què aporta a la nostra alimentació
Com en totes les lleguminoses, les faves tenen un contingut elevat en proteïnes comparat amb altres hortalisses. També és destacable el contingut en calci, fibra i vitamines B1 i B2.
Procés de creixement i calendari
Vam plantar les faves al mes de novembre. Les vam plantar al sol, les plantes van créixer amb facilitat. Entre finals de març i principis d’abril el fruit va començar a créixer; a ple maig el fruit estava molt crescut. Va trigar a créixer sis mesos. A finals de maig ja vam poder collir les faves.
Menú
Amanida de faves tendres i navalles
Ingredients
- Per a 4 persones:
- 400 g de favetes
- sal
- fulles de menta
- greix de pernil
- 50 g de botifarra de perol
- 50 g de botifarra negra
- Per fer la crema:
- oli d’oliva verge extra
- orujo (aiguardent) d’herbes
- orujo (aiguardent) blanc
- 2 xalotes
- 1 tomàquet ratllat sense llavors
- 30 g de pernil (a daus)
- les pells de les favetes
- aigua
Elaboració
Per començar, talleu la ceba a rodanxes fines i reserveu-les en un bol. Talleu el morret de vedella en forma d’encenalls fins, poseu-lo al bol amb la ceba i amaniu-ho amb oli i vinagre. Deixeu-ho macerar fora de la nevera unes 2 hores i escorreu-ho.
Per coure les favetes, feu bullir un cassó amb aigua i sal, tireu-hi les favetes i quan torni a arrencar el bull, retireu les favetes i poseu-les sobre el taulell perquè es refredin ràpidament.
Mentrestant, en una paella amb oli i a foc suau poseu-hi unes branquetes de fonoll.
Quan la paella sigui ben calenta, afegiu-hi les navalles. Quan les navalles s’hagin obert, traieu-los la clova i reserveu-les.
Per fer la salsa romesco, grateu la polpa de les nyores, que heu tingut en remull en aigua. Poseu al got del batedor els tomacons i els alls escalivats i pelats, la polpa de les nyores, la sal, l’oli i el vinagre, i ho emulsioneu-ho amb el pímer.
I ja per acabar, en un bol poseu-hi les tires de morret, unes fulles d’escarola i les faves, amaniu-ho tot amb oli d’oliva verge i dues cullerades de salsa romesco. Emplateu l’amanida i poseu-hi les navalles al damunt.