FAVA

Com són 

Pertany a la família de fabeacae. És una planta herbàcia i robusta. Pot passar del metre d’alçada. Fulles pinnades en punta. Flors allargades d’un color blau, la corol·la és blanca o rosada amb taques negres.

Que ens mengem

Ens mengem el seva llavor, la fava.

Què aporta a la nostra alimentació

Com en totes les lleguminoses, les faves tenen un contingut elevat en proteïnes comparat amb altres hortalisses. També és destacable el contingut en calci, fibra i vitamines B1 i B2.

Procés de creixement i calendari

Vam plantar les faves al mes de novembre. Les vam plantar al sol, les plantes van créixer amb facilitat. Entre finals de març i principis d’abril el fruit va començar a créixer; a ple maig el  fruit  estava molt crescut. Va trigar a créixer sis mesos. A finals de maig ja vam poder collir les faves.

favera

Menú

Amanida de faves tendres i navalles

Ingredients

  • Per a 4 persones:
  • 400 g de favetes
  • sal
  • fulles de menta
  • greix de pernil
  • 50 g de botifarra de perol
  • 50 g de botifarra negra
  • Per fer la crema:
  • oli d’oliva verge extra
  • orujo (aiguardent) d’herbes
  • orujo (aiguardent) blanc
  • 2 xalotes
  • 1 tomàquet ratllat sense llavors
  • 30 g de pernil (a daus)
  • les pells de les favetes
  • aigua

Elaboració

Per començar, talleu la ceba a rodanxes fines i reserveu-les en un bol. Talleu el morret de vedella en forma d’encenalls fins, poseu-lo al bol amb la ceba i amaniu-ho amb oli i vinagre. Deixeu-ho macerar fora de la nevera unes 2 hores i escorreu-ho.

Per coure les favetes, feu bullir un cassó amb aigua i sal, tireu-hi les favetes i quan torni a arrencar el bull, retireu les favetes i poseu-les sobre el taulell perquè es refredin ràpidament.

Mentrestant, en una paella amb oli i a foc suau poseu-hi unes branquetes de fonoll.

Quan la paella sigui ben calenta, afegiu-hi les navalles. Quan les navalles s’hagin obert, traieu-los la clova i reserveu-les.

Per fer la salsa romesco, grateu la polpa de les nyores, que heu tingut en remull en aigua. Poseu al got del batedor els tomacons i els alls escalivats i pelats, la polpa de les nyores, la sal, l’oli i el vinagre, i ho emulsioneu-ho amb el pímer.

I ja per acabar, en un bol poseu-hi les tires de morret, unes fulles d’escarola i les faves, amaniu-ho tot amb oli d’oliva verge i dues cullerades de salsa romesco. Emplateu l’amanida i poseu-hi les navalles al damunt.